Blogi

Oman osaamisen kehittäminen: minä voin, ja vaikka mitä!


Tagged: , , , , ,

Tällä kertaa hieman toisenlaista pohdintaa! Oman osaamisen kehittäminen on aina ajankohtaista, mutta itselläni etenkin juuri nyt kun olen aloittamasssa työn ohessa opiskelun.

Päätin kirjoittaa aiheesta Punkton blogiin, koska lähiaikoina olen pohtinut omaa (yrittäjyys)polkuani muutenkin sekä toki myös siitä syystä, että huolimatta jatko-opinnoistani, Punkton toiminta jatkuu. Lue eteenpäin, jos haluat tutustua paremmin minuun ja tietää, mitä ajatuksia opinnot ovat herättäneet.

Matkalla kulttuurituottajaksi

Parikymppisenä olin toisaalta hyvin varma siitä, mitä haluan työkseni tehdä ja toisaalta kovinkin hukassa sen seikan suhteen. Opiskelin ammattikorkeakoulussa mainontaa ja yritysviestintää sekä tein töitä viestintätoimistossa. Silloisissa opinnoissa oli paljon sellaista, mikä ei juurikaan kiinnostanut. Toisaalta työ, jonka olin opintojen siivellä saanut, opetti paljon ja oli mukaansatempaavaa – erinomainen koulu, jossa nykyisen osaamiseni perusta on luotu.

Kolmenkymmenen korvilla minusta tuli äiti ja myös opiskelija. Oulun ammattikorkeakoulussa suoritin ensimmäisen – ja toistaiseksi ainoan – tutkintoni, loin (tietämättäni) pohjaa yrittäjyydelle ja vahvistin omaa visiotani tulevasta. Kahden opiskeluvuoden aikana saivat alkunsa myös verkostoni kulttuurialan tekijöihin Oulussa. Valmistumisen jälkeen syntyi Punkto ja viimeisen kolmen vuoden aikana olen saanut olla mukana mahtavissa projekteissa. Mainittakoon, että sydämeni sykkii aivan erityisellä sykkeellä, kun saan olla mukana tapahtumatuotannoissa. Milloin olen vastannut markkinointiviestinnästä kokonaisvaltaisesti, milloin laittanut ammattitaitoni peliin sosiaalisen median kanavissa.

En ole koskaan ollut se innokkain koululainen tai intohimoisin opiskelija. Opintopolkuni on edennyt hieman verkkaammin kuin keskivertotapauksissa, ja olen aina uskonut enemmän käytännön työn tekemiseen oppimismenetelmänä kuin kirjojen pänttäämiseen. Olen myös nopeasti kyllästyvää sorttia ja tykkään tehdä suunnitelmia sekä visioida erilaisia juttuja ja projekteja. Pitää olla haaveita, mutta kaikkea ei tarvitse toteuttaa! Uskon siihen, että meillä on lukuisia luontaisia taipumuksia ja osaamista, jota ei voi oppia vaan ne ikään kuin ovat meissä. Näitä taitoja voi kuitenkin kehittää. Kyse on myös mielenkiinnon kohteista ja ihmiselle luontaisesta uteliaisuudesta.

Kun ikää on tullut lisää, olen huomannut yhä useammin pohtivani sitä, ettei ihminen oikeastaan ole koskaan valmis ja on mahdollista tehdä mitä vain, jos on rohkeutta. Ja että työelämässä ollaan pitkään! Miksi siis ajatella, että meillä on vain yksi ura ja siinä se? Omaan osaamiseen uskomisessa, ammattilaiseksi kasvamisessa ja rohkeuden lisääntymisessä yrittäjyys ja siinä menestyminen ovat olleet avaintekijöitä. Minä voin, ja vaikka mitä, jos vain haluan.

Työn merkityksellisyydestä puhutaan nykyään paljon ja minusta se on hyvä. Vaikka olen yrittäjä osin siksi, että voin luoda itseni näköisen ja kokoisen työpaikan, olen etsinyt työni merkitystä aika ajoin. On varmasti selvää, että myös yrittäjän työssä on hetkiä, jolloin puurretaan samaa uraa päivä toisensa jälkeen. Usein tällaisiin hetkiin tuskastuminen on hedelmällistä: tarvitaan tylsää ja turvallista, jotta syntyy jotain uutta.

Hektisen ja työntäyteisen kesän jälkeen ehdin lyhyesti hengähtää elokuun alussa. Mökillä on ennenkin ollut hyvä laittaa ajatuksia järjestykseen ja saada selvyyttä siihen, mihin on menossa. Erään tällaisen reissun myötä syntyi ajatus Ouluun muutosta – ei siis pöllömpiä tuloksia! Mökiltä palatessa huomasin automatkalla ajattelevani, että haluan kehittää omaa osaamistani, ja että lähivuosina Oulun seudulla voisi olla enemmänkin tarvetta tapahtumamarkkinoinnin asiantuntijuudelle sekä paikallisen yrittäjäkentän ja kulttuurialan tekijöiden yhteentörmäyttämiselle. Lyhyt googlailu tuotti tulosta Nelostiellä Jyväskylän tienoilla ja päätin hakea opiskelemaan Seinäjoelle, josta sitten lopulta sainkin opiskelupaikan.

Syyskuussa alkavien kulttuurituottajan ylempien AMK-opintojen avulla toivon saavani laajempaa osaamista ja ymmärrystä kulttuurialaan liittyen sekä löytäväni keinoja, joilla pystyn vastaamaan tuleviin tarpeisiin. Toivon löytäväni uusia tapoja toteuttaa Punkton palveluita. Uskon, että koulutus vahvistaa asiantuntijuuttani ja antaa uusia avaimia esimerkiksi luovan talouden saralla sekä johtamiseen ja kehittämiseen liittyen.

Kulttuuritoimialalla toimivien yritysten ja kulttuurialan työntekijöiden sekä muiden toimialojen yritysten yhteistyön monipuolisessa hyödyntämisessä näen mahdollisuuksia, joita ei ole vielä hyödynnetty niin hyvin kuin olisi mahdollista. Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupunki-titteliä vuodelle 2026 pääotsikolla kulttuuri-ilmastonmuutos. Koska Oulu2026-hankkeessa ei ole kyse vain juhlavuodesta, vaan pitkäntähtäimen kaupunkikehittämisestä, koen, että hetki olisi otollinen myös kulttuurialan toimijoiden ja osaajien sekä yrittäjien yhteistyön kehittämiselle. Tätä tukee myös se, että kulttuurin asema yhteiskunnassa vahvistuu jatkuvasti, sen merkitys ymmärretään yhä paremmin ja kulttuurialan työllisyys on ollut kasvussa.

Tästä on hyvä jatkaa. Punkton toiminta ei lakkaa, vaan jatkuu ja kehittyy. Yhä edelleen laitetaan pointtia viestiin!

Mukavaa alkavaa syksyä!

– Petra –

Kuva: Juuso Haarala