Blogi

Ostopolku tutuksi


Tagged: , , ,

Tulevan syksyn aikana tutustumme ostopolkuun. Seuraamalla blogia opit jokaisesta tässä kuvassa esitellystä viidestä vaiheesta lisää. Tulet myös saamaan konkreettisia esimerkkejä siitä, miten sinun kannattaa eri vaiheissa toimia. Tulevien blogien myötä voit suunnittella ostopolun asiakastasi varten.

Aloitetaan blogisarja ostopersoonaan tutustumisella. Sen jälkeen sinä voitkin luoda ideaaliasiakkaasi. Hän on yrityksesi ostopersoona.

Mikä on ostopersoona?

Ostopersoona on yleistys niistä henkilöistä, joiden toivot ostavan sinulta. Tämä kuvitteellinen hahmo on kohderyhmästäsi tiivistetty, kuvitteellinen ideaaliasiakas.

Ostopersoonan avulla kuvaat asiakkaidesi taustoja, tapoja, tottumuksia ja niitä haasteita, joita he kohtaavat. Aina kohderyhmä ei luonnostaan sovi yhteen muottiin, vaan silloin on järkevää määritellä useampi ostopersoona.

Muistathan, että ostopersoona ei ole pysyvä vaan sitä on hyvä tutkailla ajoittain ja päivittää havaintojen mukaan.

Näiden avulla rakennat ostopersoonan

Kirjaa ylös asiakkaasi taustatietoja: sukupuoli, ikä, asema (siviili, työ), koulutus, perhe, harrastukset, kulkuväline, asumismuoto, paikkakunta…

Syvennä persoonaa vastaamalla aiheisiin tarkemmin. Kirjaa ylös ideaaliasiakkaasi tavoitteita, arvoja, ostamisen esteitä ja pelkoja. Mikä voisi olla asiakkaasi elämänmotto?

Voit esimerkiksi pohtia, minkälaisia ongelmia palvelusi/tuotteesi ratkaisee. Mieti myös, onko tuotteesi heille välttämätön vai ei-pakollinen mutta kätevä tai kenties jotakin todella spesiaalia. Jotta jatkossa tavoitat asiakkaasi, määritteli myös mistä hän hankkii tietoa.

Jos asiakkaasi toimii B2B-puolella, on hyvä miettiä tarkemmin myös työhön liittyviä vastuualueita ja tietämystä.

Hyödynnä näitä keinoja, kun rakennat ostopersoonaa

Saat hyvää tietoa sosiaalisen median kanavien tilastoista ja Google-hauista sekä hakusanatutkimuksesta. Jos käyt messuilla, tutustu potentiaalisten asiakkaiden käyttäytymiseen siellä. Myös myyntikeikat ovat erinomaisia tiedonlähteitä. Ja jos sinulla on työntekijöitä, kysele ihmeessä heidän ajatuksiaan.

Jatketaan tästä seuraavassa blogissa. Voit sitä ennen luoda ainakin yhden ostopersoonan!

Pysy kärryillä ja tilaa tuoreet blogit sähköpostiisi tästä.

Lue tunteista ja ostopäätöksestä.